«

»

Μάι 16

«Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία»

Το πρόγραμμα της Ολυμπιακής εβδομάδας στα σχολεία περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων με σκοπό να αναδείξουν τη μορφωτική και εκπαιδευτική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων. Το πρόγραμμα «Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία» θα υλοποιηθεί από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ. Οι δράσεις αφορούν την απόκτηση γνώσης, αθλητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και αξιών. Συνδυάζουν την αρχαία και σύγχρονη ιστορία των Αγώνων με την εκμάθηση δεξιοτήτων σχετικών με την ένταξη των μαθητών/τριων στο σχολικό κοινωνικό περιβάλλον

Στο σχολείο μας θα υλοποιηθούν δράσεις, με την φροντίδα του εκπ/κού Φ.Α 다운로드. κ. Στράτο, την εβδομάδα 16-20 Μαΐου, για να γνωρίσουν την ιστορία και το πνεύμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν με τα Ολυμπιακά ιδεώδη. Επίσης το σχολείο μας, δήλωσε συμμετοχή  στο πρόγραμμα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και οι μαθητές μας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακά τις παρουσιάσεις που έχουν ετοιμάσει.

 

IMG_8478a IMG_8479a IMG_8480a

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μαθητές και μαθήτριες, σας κάνουμε γνωστό ότι,  από τις 16 έως τις 20 Μαΐου 2022, θα υλοποιηθεί στα σχολεία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ολυμπιακή Εβδομάδα στα σχολεία», το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο δράσεων με σκοπό να αναδείξουν τη μορφωτική και εκπαιδευτική αξία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λίγα λόγια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Θα ήταν σίγουρα λάθος να αντιμετωπίζαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως ακόμα μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση 다운로드.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πολύ περισσότερα. Είναι μια γιορτή της αλληλεγγύης, της φιλίας, της συνύπαρξης των λαών. Μια γιορτή της ειρήνης, της χαράς, της ανθρωπότητας.

Είναι, θα έλεγε κανείς, η πολύχρωμη ζωγραφιά ενός παιδιού, που κάθε τέσσερα χρόνια ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας.

Ποιον αφήνει ασυγκίνητο η εικόνα αθλητών από τόσες χώρες να συνυπάρχουν αρμονικά σε έναν αθλητικό χώρο;

Ποιος δεν αισθάνεται δέος μπροστά στις διακόσιες τόσες σημαίες που κυματίζουν κάθε φορά πλάι πλάι;

Ποιος δε σκέφτηκε -έστω και για λίγο- ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα έπρεπε να αποτελούν μια μικρογραφία του σύγχρονου κόσμου;

Εκεί που οι κύκλοι ενώνονται λοιπόν, είναι κρυμμένες χιλιάδες απαντήσεις για το ποιοι είμαστε και -κυρίως- για το ποιοι θα έπρεπε να είμαστε.

 

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Η γέννηση των Αγώνων:  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, με την πρώτη καταγραμμένη διοργάνωσή τους να χρονολογείται από το 776 π.Χ 배틀넷 앱. με τόπο διεξαγωγής την Ολυμπία της Πελοποννήσου, κάθε τέσσερα χρόνια.

Η τελευταία Ολυμπιάδα διεξήχθη το 393 μ.Χ., όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α’ τους κατάργησε οριστικά.

Το ξεκίνημα: Οι αρχαίοι Έλληνες ήθελαν να διοργανώσουν μια εκδήλωση πανελλήνιου χαρακτήρα, στην οποία να συναντιούνται πολίτες από όλες τις ελληνικές πόλεις. Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι διεξάγονταν μετά το θερινό ηλιοστάσιο κάθε τέσσερα χρόνια. Τόσο σημαντικοί ήταν οι Αγώνες για τους αρχαίους Έλληνες, που έφτιαξαν το χρονολογικό τους σύστημα με βάση τις διοργανώσεις, ξεκινώντας το μέτρημα των χρόνων από την πρώτη Ολυμπιάδα, το 776 π.Χ changes 다운로드.

Οι συμμετέχοντες:  Στους Αγώνες συμμετείχαν μόνο ελεύθεροι άντρες, ελληνικής καταγωγής. Δεν επιτρεπόταν η συμμετοχή στους σκλάβους, στους μη Έλληνες, στους άντρες που είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα, αλλά και στις γυναίκες, στις οποίες δεν επιτρεπόταν καν να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

 

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Ο Γάλλος Βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν (γεννημένος το 1863) ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όνειρο του Ντε Κουμπερτέν -ο οποίος είχε έντονο ενδιαφέρον για τους Αγώνες του παρελθόντος- ήταν να δώσει διεθνή διάσταση στη διοργάνωση, καθώς και να προωθήσει την εκπαίδευση μέσω του αθλητισμού 로컬 파일.

Στις 23 Ιουνίου του 1894 δημιουργήθηκε στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με πρώτο πρόεδρό της τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στην Αθήνα το 1896.

Έκτοτε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη του κόσμου κάθε φορά. Σε τρεις περιπτώσεις (το 1916, το 1940 και το 1944) οι Αγώνες δεν διεξήχθησαν, λόγω των δύο Παγκόσμιων Πολέμων.

Το τετραετές διάστημα μεταξύ δύο διοργανώσεων ονομάζεται Ολυμπιάδα.

Αθήνα 1896: Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 1896 στην Αθήνα, με την έναρξή τους να ορίζεται στις 25 Μαρτίου (6 Απριλίου με το καινούριο ημερολόγιο) στο Παναθηναϊκό Στάδιο outlook 2010 한글판. Στους Αγώνες συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε 43 αγωνίσματα (9 αθλήματα). Οι Αγώνες της Αθήνας στέφθηκαν, κατά γενική ομολογία, με μεγάλη επιτυχία.

 

ΕΛΛΑΔΑ 2004 – ΑΘΗΝΑ 2004

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 108 χρόνια και η Αθήνα φιλοξένησε τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες του κόσμου από τις 13 μέχρι τις 29 Αυγούστου 2004.

Συνολικά έλαβαν μέρος 10.625 αθλητές και αθλήτριες , από 201 χώρες καθώς για πρώτη φορά ήταν παρόντα όλα τα κράτη που διέθεταν Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Διοργανώθηκαν 301 αγωνίσματα.  Η τηλεθέαση σημείωσε νέο ρεκόρ καθώς 3,9 δισ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη xenserver 무료.

Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) έγινε ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική.

Το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο.

Μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά, εμπνευσμένα από τα αρχαία «δαίδαλα» που ήταν κούκλες και εκτός από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν,  ήταν επίσης και παιχνίδια.

Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, δεν μπορούσε να μην συνδυαστεί με την διοργάνωση αγωνισμάτων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον τόπο στον οποίο αναβίωσαν οι πρώτοι σύγχρονοι  Ολυμπιακοί Αγώνες 조커 한글자막 다운로드. Έτσι εκεί έγιναν τα αγωνίσματα της τοξοβολίας από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου, ο τερματισμός του μαραθωνίου των γυναικών στις 22 του Αυγούστου και μία εβδομάδα αργότερα, ο τερματισμός του μαραθωνίου δρόμου των ανδρών.

Η διοργάνωση  πέτυχε απόλυτα και ξεκίνησε με μια ονειρική τελετή έναρξης που προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 16 μετάλλια,  6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΙΔΕΩΔΗ – ΗΘΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είναι απλώς μια αθλητική διοργάνωση.

Είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας, στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά οι λαοί ολόκληρου του κόσμου 슬라이드 마스터 다운로드.

Μια γιορτή της ειρήνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι η πνευματική διάσταση των Αγώνων ενδιέφερε σε μεγάλο βαθμό τον ίδιο τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν και πάνω σε αυτήν βασίστηκαν οι Ολυμπιακές αξίες.

Αν και διάφορα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα απειλούσαν και -πολλές φορές- ακόμα απειλούν το Ολυμπιακό Ιδεώδες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξακολουθούν να είναι μια απόδειξη ότι άνθρωποι από εντελώς διαφορετικές κουλτούρες μπορούν να συνυπάρξουν μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Το Ολυμπιακό ιδεώδες:  Όνειρο του Πιέρ ντε Κουμπερτέν ήταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες να φέρουν κοντά τους λαούς της γης και να αποτελέσουν μια ειρηνική γιορτή της παγκοσμιότητας και της αδελφοσύνης, στην οποία ο αθλητισμός θα λειτουργεί ως μέσο πνευματικής ανάτασης.

Σημαντικό κομμάτι του Ολυμπιακού ιδεώδους αποτελούν και οι αξίες της αρχαίας Ελλάδας, όπως η αρμονία σώματος και πνεύματος, που τόσο ενδιέφερε τους αρχαίους Έλληνες catia v5 다운로드.

Στο πλαίσιο του Ολυμπιακού ιδεώδους ο αθλητισμός συνυπάρχει αρμονικά με τον πολιτισμό και την παιδεία.

Οι Ολυμπιακές αξίες: Οι θεμελιώδεις αξίες του Ολυμπισμού, όπως καθορίζονται στον Ολυμπιακό χάρτη, είναι η αριστεία, ο σεβασμός και η φιλία.

 

Ο ΟΡΚΟΣ ΤΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ: «Στο όνομα όλων των αθλητών, υπόσχομαι να πάρω μέρος σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενος τους κανονισμούς που τους διέπουν, σύμφωνα με το αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».

 

Οι στίχοι του Ολυμπιακού Ύμνου:

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον, αγνέ πατέρα

του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,

κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα

στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.

Στο δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι,

στων ευγενών Αγώνων λάμψε την ορμή,

και με το αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι

και σιδερένιο πλάσε και άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και θάλασσες φέγγουν μαζί σου

σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναός,

και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου,

Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατο, κάθε λαός.

 

Η ΣΗΜΑΙΑΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

bb76b804b36ba55a35e8b9ca693cb69b

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε HTML ετικετών και ιδιοτήτων: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>