Την επέτειο μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα τίμησε το σχολείο μας με ιδιαίτερη συγκίνηση 다운로드.
Ο Μακεδονικός Αγώνας, που είχε διάρκεια από το 1904 ως το 1908, δεν είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απελευθέρωση της Μακεδονίας adobe acrobat 10 pro 한글 다운로드. Άναψε όμως τη φλόγα της λευτεριάς, ετοίμασε το δρόμο και έκανε γνωστό σε όλους τους Έλληνες ότι οι Μακεδόνες τους είχαν ανάγκη 다운로드.
Στην ανάγκη των Μακεδόνων ανταποκρίθηκε ο Παύλος Μελάς. Γεννήθηκε στην Μασσαλία της Γαλλίας το 1870, όπου ο πατέρας του ασχολούνταν με το εμπόριο. Ήταν μέλος της Εθνικής Εταιρείας, μυστικής οργάνωσης που εμπνεόταν από την ιδέα της απελευθέρωσης των Ελλήνων πάση θυσία. Τον ανησυχούσε η κατάσταση στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία, όπου οι κομιτατζήδες επιδίωκαν την προσάρτησή της στη Βουλγαρία και έκαναν μαρτυρική την καθημερινή ζωή των ελλήνων, ιδιαίτερα των ιερέων και των δασκάλων.
Το 1904 ο Μελάς ζήτησε κι έλαβε τετράμηνη άδεια από το στράτευμα για να αναλάβει την αρχηγία του Μακεδονικού Αγώνα στην περιοχή της Καστοριάς και του Μοναστηρίου. Μ’ ένα τουφέκι στο χέρι και 35 παλικάρια, Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικούς, να τον συντροφεύουν πέρασε κρυφά τα ελληνικά σύνορα –που τότε ήταν στη Θεσσαλία– και μπήκε στο έδαφος της Μακεδονίας. Απ’ όποιο ελληνικό χωριό βρισκόταν έδινε κουράγιο στους κατοίκους, αντιμετωπίζοντας με θάρρος και αυταπάρνηση τους Βούλγαρους επιδρομείς. Γρήγορα η φήμη του εξαπλώθηκε σ’ όλη τη Μακεδονία. Όμως δεν τον ήξεραν ως Παύλο Μελά, αλλά ως καπετάν Μίκη Ζέζα. Το ψευδωνυμό του΄απ’ το όνομα των δύο παιδιών του, του Μίκη (Μιχάλη) και της Ζέζας (Ζωής). Έπρεπε να κρύψει το πραγματικό του όνομα για να μη καταλάβουν οι Τούρκοι ότι Έλληνες περνούν τα σύνορα και βοηθούν τους Μακεδόνες αδελφούς τους.
Στις 13 Οκτωβρίου του 1904 βρισκόταν στο χωριό Στάτιστα της Καστοριάς. Ο Βούλγαρος αρχικομιτατζής Μήτρος Βλάχος, προκειμένου να τον βγάλει από τη μέση, ειδοποίησε τις οθωμανικές αρχές. Κατέφθασε στρατιωτικό απόσπασμα που αποτελούνταν από 150 άνδρες. Στη συμπλοκή που ακολούθησε ο Παύλος Μελάς έπεσε ηρωικά.
Η Μακεδονία απελευθερώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.
Συγχαίρουμε τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης και τη δασκάλα τους που ζωντάνεψαν στη σκηνή της αίθουσας εκδηλώσεων του σχολείου μας στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα.
Ζήτω η Μακεδονία!